torsdag 15 januari 2009

Inte en dag förtidigt

Tio skolor får starta elitklasser Det här skulle ha varit gjort för länge sen, sverige är dåliga på att ta tillvara sina resurser. Den svenska skola har haft det mottot att alla ska vara likadana och alla ska läsa i samma takt, allt annat är orättvist mot dom som inte har ett "läshuvud". Det har varit ett socialistiskt tänkande om att alla har samma förutsättningar att läsa till vad dom vill.

Nu är det inte på det viset att alla klarar av en teoretisk högre utbildning inom mattematik, fysik eller kemi men dom kanske är mer praktiskt inriktade. Barn är inte likriktade kloner som har samma förutsättningar för alla utbildningar och därför ska det finnas möjligheter för alla att läsa det dom vill och i den takt som är lämplig för just den eleven.


På det viset tar man tillvara alla färdigheter hos ungdomarna både dom praktiska och dom teoretiska och båda behövs för att samhället ska fungera.

10 kommentarer:

Linus sa...

då kan vi ju starta dumklasser eller jumboklasser för de tröga. det blir väl bra!? Stämplar av den här sorten är vidriga. ett skiktat elitistiskt samhälle är ingalunda bra och kommer aldrig någonsin att bli det vare sig det gäller utbildning eller något annat. Och så måste vi fråga oss om det att vara duktig är en vettig motivation för lärandet.

Aila sa...

Det är väl inte att tycka att andra är dumma bara för att man är duktig i ett teoretiskt ämne.

Tycker du att alla som inte platsar på ett idrottsgymnasium är oviga klumpedunsar. Hur är det med musiker då, ska alla lära sig spela trots att dom är fullständigt omusikaliska och ska dom som är musikaliskt begåvade inte kunna ta tillvara sin begåvning för att inte alla kan lära sig spela.

Det är väl ingen skillnad på mattematisk begåvning och idrottlig eller musikalisk. Alla ska väl kunna få chansen att utveckla sin specifika begåvning,inte gör det andra dummare för det.

Varför ska det vara så fult att vara duktig inom ett teoretiskt ämne i Sverige när vi ser upp till duktiga idrottare och beundrar duktiga musiker.

Linus sa...

det som är fult är att kalla dem som är duktiga på matematik eller teoretiska ämnen för elit.
Att vara duktig i idrott gör en till elitidrottare (om du är riktigt duktig då förstås) och gör att man platsar på ett idrottsgymnasium. Men att vara duktig "i skolan" gör en till elitmänniska. Ingen har väl någonsin kallat idrottsutbildningarna eller de estetiska utbildningarna för elitklasser? Frågorna som genast infinner sig är vilka som kommer att få tillgång till elitklasserna och när vi ska börja ha farmarklasser till elitklasserna. Ska vi börja gradera skolan. fyra skikt är kanske lagom: de som är bäst, de som nästan är bäst, de som är rätt kassa och de som är sämst?

Detta påminner ju förresten när jag läser igenom det rätt mycket om rådande betygssystem. En stämpel som säger antingen "detta är du bra på", "detta kan du bli bättre på" eller "det är inte ens lönt att du försöker"!

Äh! Alla måste få samma möjligheter och allas färdigheter måste tas tillvara och värderas lika! Att skapa en "elitklass" är helt enkelt ett steg mot att värdera den typen av färdigheter högre än andra.

Aila sa...

Nu är det ju så att barn är inte kloner med likadana färdigheter. Dom färdigheter barnen har värderas ju lika om alla har samma möjlighet att utveckla sin specifika färdighet.

En mattematiker måste få utveckla sin färdighet, en idrottare sin, en musiker sin och en hantverkare, skådespelare, konstnär eller vilken färdighet dom nu har måste få utveckla sin.

Linus sa...

jo, men du missar min poäng. Att kalla de teoretiskt begåvade för elit blir ju ett sätt att stämpla dem som "bäst" och alltså värdera deras förmåga högst. Och det menar jag inte är bra.

Linus sa...

man kan väl ha en matteinriktning, precis som man har en musikinriktning, utan att kalla det för elitklass?

Aila sa...

Okej då, vi stryker "elit" och kallar det för mattematikgymnasium, kan vi komma överens om att dom som är duktiga i mattematik, kemi och fysik kan få gå på speciella mattematikgymnasium för att ta tillvara sina teoretiska förmågor.

Linus sa...

ja självklart! Men det ska grunda sig på intresse och inte på att de är bättre än andra bara för att de har tillträde till den klassen!

Aila sa...

Om man har tillgång till dom skolorna så har det nog inte varit några problem med intresset=)=)

Hannah sa...

Linus verkar vara avundsjuk, och har fastnat i jantegröten. Inse att alla inte är likadana. Inse att vissa platsar på elitutbildningar och andra inte, thats life. Bara vi i mesiga sverige som låtsas som att det inte är så, för att sossarna lurat i oss det. Men verkligheten är sådan: Vissa är smartare än andra. Get over it.