måndag 10 augusti 2009

Lite sprit har ingen unge dött av!

Ingen unge kanske har dött av lite alkohol men en del hjärnceller kan ha strukit med.

Jag begriper inte ens hur man kan diskutera om hur mycket alkohol man kan dricka när man är gravid eller ammar. Skulle någon ens fundera på hur mycket alkohol man kan hälla i nappflaskan innan det blir skadligt för barnet, nej givetvis inte.

Varför diskutera hur mycket man kan hälla genom navelsträngen till barnet då, ingenting givetvis. Ingen alkohol till barn under arton år, det måste väl även gälla ofödda barn. Tänk om man dricker ett par öl eller ett par vinglas precis när en viktig del av hjärnan ska utvecklas, hur mycket skada ställer man till med då.

Det är så mycket som kan gå fel under en graviditet så nog är det väl onödigt att tillföra ytterligare risker när det är så lätt att bara låta bli. Vilken ångest man skulle ha haft om någonting gått galet och man vet med sig att man druckit "bara några glas". Man måste titta sitt barn i ögonen hela livet och tänka att, tänk om det var därför.

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

Brynte sa...

Välskrivet och träffsäkert.

Wunder sa...

Mycket bra skrivet! Tyvärr så tar dock folk till sig det de vill höra och de som vill dricka tar nog bara till sig din rubrik.

Aila sa...

Om jag kan få en "vanliga" alkoholdrickare att tänka efter lite och låta bli dom där glasen som dom egentligen inte behöver genom att skriva något så idiotiskt som att "lite sprit har ingen unge dött av" så är det bra. Om någon tar den meningen som ursäkt för att dränka sitt ofödda barn i alkohol så har dom stora problem och behöver söka professionell hjälp.

Anonym sa...

För tjugo år sen var det nästan otänkbart att ens prata om att dricka under graviditeten. Har det blivit vanligare att blivande mödrar dricker lite då och då eller uppmärksammas det mer nu?

Anonym sa...

Håller med fullständigt. Det är borde nästan vara böter på det eftersom det dessutom kostar samhället en massa pengar i form av sjukvård. Men det blir också en jämställdhetsfråga då bara kvinnor kan bli gravida.

Men jag skulle vilja höra argumenten för varför man behöver dricka?

Aila sa...

Som anonym 10,44 säger, VARFÖR dricka när man är gravid. Om det finns någon som tycker det är okey så skulle jag med vilja veta vilka argument man har.

Anonym sa...

Självklart ska man avstå alkohol under graviditeten, men den vetenskapliga tyngden i dessa studier är ändå värda en hel del kritik. Det kan finnas bakomliggande okända faktorer som man missar när man inte kan bedriva riktiga kontrollerade försök (vilket man ju gjort på djur och sett att små mängder alkohol inte påverkar fostrets utveckling). Dessutom rör sig detta om eventuella "psykosociala problem" ody som barnet sägs kunna utvkeckla i högre grad, dvs inga faktiska biologiska förändringar. Människans psyke är för komplext och påverkas av så många olika faktorer att sådana här slutsatser är svåra att dra.

Men det är klart, det är ju alltid roligt när präktiga socialstyrelse-Sverige får sticka ut hakan och slå de mindre vetande på fingrarna med "tunga studier". ;-)
De som har alkoholproblem lär ju knappast sluta av en sån här rapport dock.

Jag skulle vara _betydligt_ mer oroad över att bo i en storstad och vara gravid, med tanke på alla aerosoler med tillhörande PAH-föreningar m.m. som folk dagligen får i sig (i absurd kontrast till vad man rekommenderar att gravida inte får stoppa i sig beträffande tex östersjöfisk). Fast det är klart, där finns det ju inga studier och rapporter ännu så det är säkert helt ofarligt. Eller?